Translate

czwartek, 21 lipca 2016

Ogórki konserwowe




Nadszedł czas na przetwory. W mojej piwnicy mam już dżemy, czas na przetwory z ogórków - zatem do pracy moi drodzy!

Składniki:


  • 5 kg ogórków gruntowych
  • opakowanie ziela angielskiego
  • opakowanie liścia laurowego
  • 2-3 główki czosnku
  • opakowanie gorczycy
  • korzenie chrzanu
  • liść czarnej porzeczki i wiśni
  • gałązki kopru


Zalewa:


  • 2 szklanki octu
  • 10 szklanek wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli


Do umytych słoików wkładamy po gałązce kopru, 2 ząbki czosnku, 2-3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, liść porzeczki i wiśni. Układamy umyte ogórki. Gotujemy zalewę i zalewamy na gorąco. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy od 3 do 5 minut.