Translate

piątek, 19 września 2014

Placek z miętą




  Z miętą


Ze szpinakiem


Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • około 20 dag świeżej mięty
  • lub 45 dag mrożonego odciśniętego szpinaku


Masa:


  • mała śmietanka 30%
  • serek ricotta lub mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru


Do nasączenia: 1 szklanka wody z 2 łyżeczkami cukru i soku z połowy cytryny

Wykonanie:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę z z proszkiem do pieczenia i wlać olej, zmiksować. Miętę należy zblendować lub przekręcić przez maszynkę, Dodać do ciasta i zmiksować. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20-22 cm i piec  20- 30 minut ( do tak zwanego suchego patyczka).   Do miseczki przełożyć serek ( do placka z miętą dodaje serek ricotta, do placka ze szpinakiem serek mascarpone) dodać cukier puder i śmietankę, zmiksować na jednolitą masę. Wystudzony placek przekroić na dwie części(górna około 2 cm, dolna grubsza). Górną część kruszymy, dolną nasączamy. Wykładamy masę i posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy suszoną żurawiną lub czerwonymi kuleczkami granatu. Ciasto jest naprawdę pyszne. Smacznego!!!