Translate

piątek, 21 lutego 2014

Schab w sosie camembert


Skladniki:

  • 1 kg schabu
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 opakowanie serka camembert  hochland
  • 1 szklanka mleka
  • pieprz
  • przyprawa kucharek
  • olej 
  • 10 dkg sera parmezan

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry, poprószyć przyprawą i pieprzem. Na patelnię wlać olej, obsmażyć plastry z dwóch stron. Przełożyć schab do żaroodpornego naczynia. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki. Do rondelka wlać mleko i zagotować, dodać ser camembert i na małym ogniu podgrzewać do rozpuszczenia się sera. Gotować, aż zgęstnieje. Podsmażone pieczarki przełożyć do sosu i zalać schab. Na wierzch posypać utartym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i zapiec około 30 minut. Smacznego!!!

Chałka


Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 90 ml wody
  • 8 dkg roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 dkg drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • dodatkowe jajko do smarowania
  • garść rodzynek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki mąki i 1 łyżeczki cukru. Do mąki dodać pozostałe składniki, mleko, wodę, roztopione masło, cukier, sól, jajko i garść rodzynek. Mieszamy a potem wykładamy na blat i wyrabiamy ciasto, im dokładniej tym lepiej. Pozostawić do wyrośnięcia. Po pół godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wtedy podzielić ciasto na 6 równych kawałków i uformować wałki. Z trzech pleciemy warkocz, początek zlepiamy i podwijamy pod spód. Z kolejnych wałków pleciemy następny warkocz. Przełożyć na brytfankę ,pozostawić do wyrośnięcia, posmarować  jajkiem. Piec 25-35 minut w 180 stopni C. Chałka nie może być blada. Smacznego!!!

Schab w sosie pomarańczowym

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 3 mandarynki
  • 1//2  łyżeczki przypraw korzennych
  • 1/2  łyżeczki przyprawy kucharek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Knorr do mięs
  • 1 duża pomarańcza
  • 1/2 szklanki oleju

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć, długim nożem  naciąć kieszeń przez całą długość. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, nadziać schab mandarynkami z jednej i z drugiej strony a na koniec zapiąć kieszeń wykałaczkami. Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać w miseczce, natrzeć schab. Dla lubiących bardziej na słodko, mięso przed posypaniem przyprawami można natrzeć miodem. Włożyć schab do naczynia żaroodpornego. Pomarańczę obrać ze skóry, pokroić w plastry i obłożyć schab na wierzchu. Polać olejem.  (ja w każdy plaster pomarańczy wbiłam goździki, które po upieczeniu usunęłam). Piec pod przykryciem około 1 godz. w  temperaturze 180 stopni C. Wyjąć upieczony schab, plastry pomarańczy zblendować z sosem który powstał podczas pieczenia. Pokroić schab na plastry i polać sosem pomarańczowym. Smacznego!!!