Translate

niedziela, 20 października 2013

Drożdżówka



To pyszna drożdżówka i bardzo prosta, polecam.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • 4 dkg drożdży
  • 10 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki ciepłego  mleka
  • 15 dkg roztopionego masła
  • zapach do ciasta lub otarta skórka z cytryny

Kruszonka: 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki

Wykonanie:

Na początek musimy połączyć drożdże z 1 łyżeczką cukru,1 łyżeczką mąki i troszkę ciepłego mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, wbić jajka, wsypać cukier, troszkę posoli, wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło i zapach. Na koniec wlać wyrośnięte drożdże i wszystko razem wymieszać  łyżką lub po prostu wyrobić ręką. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.  Czekając na ciasto możemy przygotować foremki, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.  Do miseczki wsypujemy wszystkie składniki na kruszonkę i łączymy palcami aż powstaną kulki . Wyrośnięte ciasto przekładamy do dwóch foremek, ja użyłam keksówek, posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 1 godziny.

sobota, 19 października 2013

Biszkopt z owocami

Składniki na biszkopt :

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

Masa do przełożenia:

  • 1 słoik przesmażonych jabłek lub 1 kg jabłek przesmażonych z cukrem
  • 1 galaretka cytrynowa lub inny smak o jasnym kolorze

Na wierzch ciasta:

  • 1 lub 2 galaretki
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Jajka wybić i oddzielić żółtka od białek,  białka ubić na sztywną pianę, w drugim naczyniu umieścić żółtka dodać cukier i chwilkę miksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej, cały czas miksować kilka minut, dodać ubite białka i połączyć miksując razem. Wylać na posmarowaną  tłuszczem foremkę i posypaną bułką tartą. Piec około 20 minut w 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na  dwie części przez środek. Rozpuścić 2 galaretki w osobnych dwóch naczyniach. Wystudzić. Jedną galaretkę wymieszać ze smażonymi jabłkami, schłodzić w lodówce, przełożyć na przekrojone ciasto i przykryć górną częścią. Na wierzchu ciasta poukładać owoce i zalać mocno schłodzoną drugą galaretką. Pozostawić w lodówce do całkowitego  wystygnięcia galaretki. Życzę smacznego!!!
 

piątek, 18 października 2013

Borowiki


Wątróbka z cebulą i jabłkiem



Składniki;

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki mąki (do obtoczenia)
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko winne
  • sól,  przyprawa kucharek
  • olej do smażenia

Wykonanie;

Wątróbkę oczyścić, umyć, otoczyć w mące i usmażyć na oleju, potem posolić. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać, pokroić w  piórka, jabłko obrać ze skórki i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnie wlać około 4 łyżki oleju, przełożyć cebulę i chwilkę dusić, podlać troszkę wody, zmniejszyć ogień, żeby cebulka smażyła się pomalutku a nie przypaliła, musi pozostać biała. Dodać jabłko i przyprawić solą lub przyprawą kucharek.  Usmażoną cebulkę z jabłkiem przełożyć na usmażoną wątróbkę, przykryć i wstawić na 10 minut do ciepłego piekarnika. Palce lizać. Smacznego!!!

poniedziałek, 14 października 2013

Kapusta z jabłkiem



Skladniki;

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 duże jabłko
  • 10 plasterków wędliny (np. szynki,chudego boczku)
  • 1 łyżka mąki
  • kilka łyżek oleju ( do smażenia wędliny, cebuli i zasmażki)
  • majeranek, pieprz, sól lub przyprawa kucharek

 Wykonanie;

Kapustę kiszoną wypłukać i nastawić w wodzie do gotowania. Wędlinę pokroić w kostkę i smażyć na  oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i utarte jabłko na grubej tarce i smażyć chwilkę. Przełożyć do kapusty i gotować około pół godziny pod przykryciem. Na patelnię wlać trochę oleju i wsypać 1 łyżkę mąki, wymieszać i przelać do kapusty. Wymieszać, dodać majeranek, pieprz, przyprawę kucharek lub sól i gotowe do jedzenia. Kapusta jest pyszna, Smacznego!!!