Translate

wtorek, 12 marca 2013

Trzy poziomy rozkoszy




Składniki: 

  • 500g truskawek
  • 0.25l śmietanki łaciatej 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • łyżka masła
  • parę kropli syropu waniliowego
  • cukier puder (do smaku)
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:

Na spód wsypujemy kilka pokrojonych, świeżych truskawek. Polewamy je wcześniej zrobionym musem (truskawki blendujemy, dodając do smaku cukru pudru). Następnie ubijamy śmietankę 30% tak, by powstała bita śmietana. Aby wzbogacić smak, możemy dodać do niej parę kropli barmańskiego syropu waniliowego. Trzecią, a zarazem ostatnią warstwą jest płynna czekolada, którą roztapiamy w kąpieli wodnej. Do dużego garnka nalewamy wodę i podgrzewamy ją, następnie wkładamy do środka mały garnuszek, w którym rozpuszczamy tabliczki czekolady (dodajemy troszkę masła, mleka i cukru pudru). Całość dekorujemy pysznymi owocami.

Smacznego !!!

niedziela, 10 marca 2013

Chleb czosnkowy z żółtym serem



Składniki:
  • 50 dkg mąki pszennej
  • 3 dkg drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 10 dkg żółtego sera


Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
Do dużej miski lub garnka wsypać mąkę, sól, ciepłą wodę i roztopione masło i zaczyn z drożdży, wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Czosnek przecisnąć przez praskę, ser utrzeć na grubej tarce i dodać do ciasta. Jeszcze raz wszystko wyrobić. Pozostawić na pół godz do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem keksówki i piec 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z brytfanki, żeby nie zawilgło. 

Smacznego!!!

Chleb z ziarnem

(zdjęcie niebawem... )

Składniki:
  • 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 szklanek ciepłej wody
  • 1 paczka drożdży (10 dkg)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżka soli
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki ziaren dyni
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy, drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody z dodatkiem cukru, wlewamy do wymieszanych ziaren z mąką i dodajemy ciepłą wodę, mieszamy łyżką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy 2 podłużne brytfanki, smarujemy smalcem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wlewamy do brytfanek i pozostawiamy chwilkę do wyrośnięcia. Wkładamy do nagrzanego do 110 C piekarnika i pieczemy 1,5 godz. Chlebek jest naprawdę pyszny. 

Smacznego!!!

Chleb z otrębami



Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 25 dkg otrąb pszennych
  • 1 czubata łyżka soli
  • 7 dkg drożdży
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 litr ciepłej wody
  • szczypta cząbru i tymianku


Wykonanie:
Mąkę, otręby, sól, wsypać do dużej miski i wymieszać, dodać olej, szczyptę cząbru i tymianku. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać do mąki i dolać resztę ciepłej wody. Wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa, pozostawić do wyrośnięcia. Przygotować dwie brytfanki, posmarować smalcem lub masłem i posypać bułką tartą. Wyrośnięte raz ciasto przelać do brytfanek i pozostawić do drugiego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C i włożyć wyrośnięte ciasto. Piec 1 godz. Do ciasta można dodać ziarnka słonecznika, pestki dyni, siemienia lnianego itp.. 

Smacznego!!!


Biszkopt z malinami



Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • maliny


Krem:
  • 1 śmietana 30%
  • 3 galaretki


Wykonanie:
Ciasto; jajka- oddzielić białka od żółtek, zmiksować białka z połową szklanki cukru, potem żółtka z drugą połową cukru, połączyć razem, dodać 1 szklankę mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 3 łyżki oleju. Miksować około 10 minut. Wlać do posmarowanej tłuszczem foremki i piec około 20 minut. Wyjąć i wystudzić ciasto.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Śmietanę zmiksować z jedną galaretką na puszystą piankę i wylać na ciasto. Ułożyć owoce i zalać troszkę stężonymi galaretkami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Smacznego !!!

Tłuczone szkło


Składniki:
  • 4 galaretki owocowe (każda inny kolor)
  • owoce według uznania
  • 1 śmietana kremówka 30%


Wykonanie:

Galaretki rozpuścić, każdą w innym naczyniu w mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu, wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia, śmietanę kremówkę zmiksować, dodać wystudzoną 1 galaretką i miksować do puszystej piany. Stężone galaretki pokroić w kostkę i wymieszać w dużym naczyniu. Dodać owoce które lubimy i zalać śmietaną zmiksowaną z galaretką. Przełożyć do pucharków deserowych, wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować owocami.

Smacznego !!!

Wyśmienity sernik "bez sera" :)



Składniki:
  • 3 duże jogurty greckie (albo 6 małych)
  • herbatniki (na spód blachy)
  • 10 jajek
  • 3 budynie waniliowe z cukrem
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju


Wykonanie:
W dużej misce (minimum 3 litry) ubić mikserem białka na pianę. Dodać połowę podanej porcji cukru i ubijać dalej. Do drugiego, większego naczynia wlać jogurty greckie, żółtka, wsypać budynie i resztę cukru oraz olej. Mieszać drewnianą łyżką. Dodać ubitą pianę i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki. Wlać przygotowaną masę jogurtową i włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec około 1 godziny. Naprawdę wyśmienity. 

Smacznego !!!

Szarlotka


Składniki:
  • 70 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kubek (mały) masła roślinnego- nie zastępujemy inną margaryną
  • zapach pomarańczowy lub cytrynowy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 4 żółtka
  • 3 -4 łyżki oleju
  • 1 litrowy słoik przesmażonych jabłek lub 1,5 kg świeżych


Wykonanie:


Jabłka obieramy, kroimy i przesmażamy z odrobiną cukru.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i wyrabiamy ciasto, aż odklejało się będzie od ręki. Wkładamy do lodówki na 1 godz. Dużą brytfankę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozkładamy na spodzie brytfanki, wykładamy jabłka a na wierzch drugą część ciasta rwiemy na kawałki i układamy jeden koło drugiego lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Pieczemy około 1 godziny.


Smacznego !!!

Bananowiec



Składniki:
Biszkopt: 
  • 4 jajka
  • szklanka cukru 
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju

lub upiec biszkopt według swojego uznania, chociaż ten jest sprawdzony.

Masa:
  • 20 dkg masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3-4 banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 galaretki truskawkowe


Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie w 1 i 1/2 szkl. wody.
Miskę stawiamy na garnku z wodą i doprowadzamy do wrzenia, do miski wkładamy masło i mieszamy, aż się roztopi, wlewamy cytrynową galaretkę i utarte banany, mieszamy aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Studzimy i wylewamy na upieczony, wystudzony biszkopt. Gdy masa zastygnie wylewamy galaretkę truskawkową i chłodzimy.

Smacznego !!!

Babeczki z truskawkami


Składniki:
  • 10 truskawek
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/3 puszki masy krówka
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 korpusów babeczek


Wykonanie:
Truskawki pokroić na ćwiartki. W małym garnku umieścić cukier i ocet, podgrzać całość na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i lekko zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i dodać truskawki. Wymieszać delikatnie tak, aby wszystkie części pokryły się karmelem. W misce wymieszać mascarpone z cukrem pudrem, ubić lekko. Korpusy babeczek posmarować kremem krówką a następnie serkiem mascarpone. Na wierzch ułożyć po 5 ćwiartek truskawek. 

Smacznego !!!


Zupa - krem z kalafiora


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 kostki rosołowe drobiowe ”Kucharek”
  • 3 ziemniaki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • kilka kromek bułki na grzanki
  • listki zielonej pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Do garnka wlewamy wodę i wkładamy wypłukane cząstki kalafiora, marchewkę pokrojoną w krążki i ziemniaki, dodajemy kostki rosołowe (ja używam kostek „”Kucharek”"). Gotujemy...


Do małego rondelka lub patelni wkładamy masło, olej i pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy, dodajemy drugą marchewkę pokrojoną w krążki, cały czas mieszając podsmażamy...


Gdy warzywa będą miękkie dokładamy do rondelka kilka różyczek kalafiora i podlewamy wywarem. Przelewamy do blendera i miksujemy na jednolitą gęstą masę. Wlewamy do garnka z zupą. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec ucieramy świeży imbir prosto do ugotowanej już zupy. Dekorujemy zieloną pietruszką. Kromki bułki smarujemy masełkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku lub na oleju na patelni.


Smacznego !!!



Włoska zupa pomidorowa


Składniki:
  • 1 udko kurczaka lub jakaś wkładka
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, pora)
  • 1 puszka pomidorów bez skórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżka bazylii świeżej
  • 2 rosołki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:


Do garnka nalać wody (około 2l ), włożyć wkładkę np. udko z kurczaka. Warzywa pokroić w plasterki lub utrzeć na tarce (wg. uznania). Dodać kostki rosołowe, troszkę soli i gotować na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie, jak gotuje się wywar, na patelnie wlewamy olej, wciskamy 2 ząbki czosnku (nie rumienić) i wlewamy pomidory z puszki i chwilę odparować, dodać bazylię suszoną. Przełożyć do wywaru, podbić mąką rozmieszaną z wodą i śmietaną. Wsypać świeżą bazylię i chwilę pogotować. Podawać z makaronem np. rurkami. 

Smacznego!!!

Zupa meksykańska




Składniki:
  • - 0,5kg mięsa mielonego
  • -1 cebula
  • -1 papryka czerwona
  • -1 puszka fasoli białej
  • -1 puszka fasoli czerwonej
  • -1 puszka pomidorów w puszce krojonych
  • -1 puszka kukurydzy
  • -przyprawy: sól, pieprz, papryka chili w proszku
  • -papryka słodka, bazylia, oregano


Wykonanie:

Zawartość puszek wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Przyprawić łyżeczką soli oraz pieprzu i gotować na wolnym ogniu. W międzyczasie podsmażyć mięso mielone doprawione solą, pieprzem, papryką chili, papryką słodką, bazylią i oregano. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu, gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka. Doprawić solą, pieprzem, chili, papryką słodką, bazylią. Dolać wody tak aby całość była rzadką zupką i zagotować. Można też do mięsa mielonego dodać jajko, troszkę vegety, wyrobić i uformować maleńkie kulki, obtoczyć w mące, wrzucić do garnka, a warzywa poddusić na patelni i razem wszystko pogotować.

Smacznego !!!

Filet z kurczaka w miodzie i musztardzie



Składniki:
  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • 6 łyżek musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Kucharek lub Vegeta, pieprz

Wykonanie:

Filet pokroić w pasy, posypać kucharkiem i pieprzem. W miseczce wymieszać miód i musztardę. Na patelnie wlać olej i masło,  obtoczone z dwóch stron filety wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron. Wcisnąć przez praskę czosnek i posypać majerankiem. Można podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i dusić kilka minut.  Podawać z makaronem np. kokardkami lub rurkami.

Smacznego !!!

Pizza z karkówki

(zdjęcie niebawem... )

Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • ketchup
  • 1/2 kg pieczarek
  • majonez
  • 2 duże cebule
  • 30 dkg sera żółtego
  • 1 kg ziemniaków


Wykonanie:

Karkówkę pokroić w plastry (jaką chcemy grubość np. około 1 cm)
utłuc tłuczkiem, obsmażyć na patelni z dwóch stron. Poukładać karkówkę w brytfance jeden kawałek obok drugiego. Posypać solą i pieprzem, posmarować  ketchupem. Cebulę pokroić w krążki, poukładać na mięsie, pieczarki pokroić w plastry i poukładać na cebuli. Na wszystko wylać majonez i rozsmarować po całej powierzchni, na koniec posypać utartym żółtym serem i zapiec około 30 minut w piekarniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

Gołąbki z kaszą




Składniki:
  • 1 kapusta włoska
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek  kaszy jęczmiennej
  • 5 lub 6 suszonych grzybów
  • 5 lub 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • sól. pieprz


Wykonanie:

Kapustę ugotawać w wodzie, zdjąć kilka liści, wystudzić. Kaszę ugotować, pomieszać z mięsem mielonym i ugotowanymi grzybami drobno posiekanymi, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Nakładać mięso na liść kapusty, zwinąć i uformować gołąbki.  Ułożyć gołąbki w garnku i zalać wodą, + kostkę rosołową, sól i pieprz do smaku. Gotować około 40 minut.  Umyte pieczarki pokroić drobniutko w kostkę lub utrzeć na grubej tarce, podsmażyć na oleju z pokrojoną w kostkę cebulką. Przełożyć do rondelka, zalać wodą doprawić do smaku i gotować 15 min. Zagęścić mąką rozrobioną z wodą a potem łyżką śmietany. Dodać 1 łyżeczkę posiekanej pietruszki. Gołąbki po wyjęciu z wody na talerz polać sosem.

Smacznego !!!

Cannelloni po polsku




Składniki na ciasto naleśnikowe:
Mąka, mleko, jajka, olej

Farsz:
  • 0,50 dkg mięsa mielonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 fix Knorr do spaghetti (można zrobić samemu sos pomidorowy)
  • 1 łyżkę bazylii suszonej
  • 20 dkg sera żółtego


Wykonanie:
Zmiksować składniki na ciasto naleśnikowe i usmażyć kilka placków naleśnikowych. Na patelnie (dużą) wlać trochę oleju, wcisnąć czosnek przez praskę, zamieszać, żeby się nie przypalił i wlać szybko pomidory z puszki. Chwilę smażyć i + mięso mielone. Doprawić przyprawą „kucharek” do smaku i bazylią. Smażyć około 10 minut. Na każdy upieczony naleśnik nakładamy farsz i zwijamy w rulonik, który kroimy na pół i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zalewamy cannelloni sosem do spaghetii (to jest wersja uproszczona- ja robię sos z pomidorów) i posypujemy po wierzchu startym na grubej tarce serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w tem. 180 stopni C.

Smacznego !!!

Mielone różyczki




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa
  • 1 bułka (do namoczenia)
  • pół szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • sól, pieprz lub trochę przyprawy ”kucharek”
  • 10 dużych plastrów boczku wędzonego
  • folia aluminiowa


Wykonanie:

Mięso zmielić w maszynce lub kupić gotowe mielone- wg uznania, namoczoną bułkę w mleku wycisnąć, dodać do mięsa. Cebulę utrzeć na tarce lub zmielić w maszynce razem z mięsem, dodać do mięsa i wbić jajka. Doprawić do smaku i wyrobić. Folię aluminiową pociąć na kawałki 20 cm na 20 cm, na środku każdego kawałka foli położyć plaster boczku i kulkę uformowaną z mięsa mielonego. Zawinąć folię jak sakiewkę i mocno ścisnąć. Tak zwijamy pozostałe kulki. Układamy na brytfance i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ziemniakami i surówką. 

Smacznego !!!

Wieprzowina w białym winie


Składniki:
  • 60 dkg mięsa wieprzowego np. szynka lub łopatka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 kostki drobiowe


Wykonanie:


Mięso pokroić w plastry lub kawałki, obtoczyć w mące i smażyć na oleju z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać szklanką wody i szklanką białego wina. Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka na złoty kolor. Dodać do mięsa i 2 kostki rosołowe. Gotować około 50-60 minut do miękkości mięsa. Odlać zalewę i zmiksować blenderem. Zalać mięso. Podawać z kluskami śląskimi.
Przepis na kluski śląskie:
80 dkg ziemniaków oskrobać, ugotować, wystudzić i utłuc. Ziemniaki ułożyć w misce, podzielić na 4 części, wyjąć jedną część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dołożyć resztę wyjętych ziemniaków. Dodać jajko i wyrobić ciasto, posolić, gdyby ciasto kleiło się nadal do ręki dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej. Uformować kluski. Ugotować w osolonej wodzie. Kluski podać z mięsem i polać sosem. 

Smacznego!!!

Gołąbki inaczej, czyli... bez zawijania!


Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 główki małej kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 1-2 ząbki czosnku


Wykonanie:
Kapustę uszatkować, dołożyć mięso mielone, wsypać ryż, kaszę mannę, pokrojoną w kostkę cebulę, wcisnąć czosnek, wbić jajka i wszystko wyrobić na masę. Uformować podłużne kotleciki i obtoczyć każdy w mące lub w bułce tartej. Na patelni, na oleju smażyć z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby były przykryte. Dodać kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Posolić lub dodać kostkę rosołową drobiową. Gotować około 20 minut.

Sos do gołąbków:
  • 1 i 1/2 litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki stołowe ketchupu
  • 2 kostki drobiowe- rosołki


Wykonanie:

Wodę wlać do garnka dodać koncentrat pomidorowy, ketchup i rosołki. Zagotować. Sos można zagęścić mąką z wodą. Doprawić majerankiem.
Można również zagotować zalewę i wlać do garnka z poukładanymi gołąbkami. Gotować około 30-40 minut i doprawić majerankiem i pieprzem. 

Smacznego!!!


Ryba po prałacku




Składniki:
  • 0,5 kg ryby (filet)
  • olej do smażenia
  • Sałatka;
  • 1 średni słoik papryki czerwonej konserwowej
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 1 średnia cebuli

Sos:


  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki octu(może być winny)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy(około 5 łyżeczek)
  • 3 łyżki oleju
Wykonanie:

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem lub przyprawą do ryb. Panierować w jajku i mące, usmażyć na oleju i ułożyć na półmisku. Składniki na sałatkę drobno pokroić w kostkę i wymieszać. Ze składników ugotować sos, na koniec + olej i wymieszać. Na poukładaną rybę na półmisku wyłożyć sałatkę i zalać czerwonym sosem.

Smacznego !!!

Roladki ze szparagami


Składniki:
  • 20 dkg szynki
  • 1 mały słoiczek szparagów
  • 1 papryka konserwowa
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżeczka chrzanu


Wykonanie:


Paprykę konserwową i ogórki kroimy w cienkie plasterki a potem na paseczki.Majonez mieszamy z chrzanem. Na plasterku szynki przy jednym z brzegów układamy 1 szparaga, paseczek ogórka i paseczek papryki. Polewamy odrobiną majonezu wymieszanego z chrzanem i zwijamy. Tak wykonujemy kolejne roladki. Układamy na półmisku i dekorujemy np. odrobiną majonezu + kawałeczek papryczki, oliwki i koperku.

Smacznego !!! 

Tatar z łososia



Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Beaty i bardzo polecam, bo tatar jest naprawdę pyszny.

Składniki:
  • 10 dkg łososia wędzonego
  • 1 mała cebulka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Łososia rozdrabniamy blenderem( można pokroić bardzo drobniutko). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, koperek siekamy, wszystko mieszamy w miseczce, wciskamy sok z połowy cytryny i doprawiamy do smaku, wlewamy olej i mieszamy. Lepimy małe kulki i układamy na plasterkach świeżego ogórka. 

Prawda, że proste? A jaki smak!

Smacznego!!!

Roladki z serkiem



Składniki:
  • 10 plasterków szynki
  • 2 serki topione śmietankowe
  • 2 łyżki stołowe ziaren słonecznika


Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy ziarna słonecznika i chwilkę prażymy, dodajemy serki topione i mieszamy, łączymy aż serki roztopią się i połączą ze słonecznikiem. Zdejmujemy z ognia. Plastry szynki rozkładamy na talerzu, smarujemy każdy masą serową i zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dekorujemy odrobiną majonezu i kosteczkami pomidora lub koperkiem. 

Smacznego !!!

Jajko z tuńczykiem



Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twatdo
  • 1 puszka tuńczyka w puszce
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 mała cebulka
  • 1-2 łyżki majonezu
  • pieprz do smaku


Wykonanie:

Ugotowane na twardo, wystudzone jajka obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka i włożyć do miseczki, dodać pokrojony w drobną kostkę ogórek i cebulkę. Dołożyć tuńczyka i wszystko wymieszać. Doprawić majonezem i pieprzem do smaku. Ułożyć na półmisku i udekorować. 

Smacznego!!!

Paprykarz


Składniki:

  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 filety lub kostki ryby
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • trochę przyprawy ”kucharek” do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majonezu.
  • 1 woreczek ryżu

Wykonanie:

Na patelnie wlewamy olej i wodę, wrzucamy pokrojoną w pół-krążki cebulę i utartą na tarce marchewkę, chwilkę dusimy, dodajemy ziele i liścia. Po kilku minutach dodajemy rybę i dusimy razem, aż ryba się rozleci całkiem i połączy z warzywami, przyprawiamy do smaku ”kucharkiem” i koncentratem pomidorowym. W tym samym czasie gotujemy woreczek ryżu, który po ugotowaniu mieszamy z uduszonymi na patelni rybą i warzywami. Czekamy aż wystygnie i dodajemy majonez. Najlepiej smakuje na kanapce. 

Smacznego!!!

Sałatka ze śledziem


Składniki:
  • 4 płaty śledzia solonego
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1 burak
  • 1 cebula
  • 20 dkg sera żółtego
  • majonez 300ml
  • 5 jajek

Wykonanie:

Ziemniaka, buraka i marchewkę ugotować, wystudzić i obrać. Jajka ugotować na twardo. Śledzia opłukać lub chwilkę namoczyć gdyby był zbyt słony. Pokroić w kostkę 1cm/1cm.
Układamy na dnie miseczki, cebulę kroimy w drobną kostkę i wykładamy na śledzie, buraka trzemy na grubej tarce i wykładamy na cebulkę, następnie ziemniak na grubej tarce na buraka, marchewka utarta na ziemniaka, ser żółty na tarce na marchewkę. Wylewamy cały majonez i posypujemy na wierzch rozdrobionym np. widelcem jajka.

Smacznego !!!



Biedroneczki w oliwkowe kropeczki


Składniki:
  • 1 mozzarella
  • kilka pomidorków koktajlowych (podłużnych)
  • kilka czarnych oliwek
  • liście sałaty i zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu ogrodowego
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:
Mozzarellę kroimy w plastry, układamy na półmisku, pomidorki kroimy na połówki i nacinamy z jednej strony aby miały wygląd skrzydełek. Oliwki kroimy na połówki wzdłuż a potem jeszcze raz na pół czyli główki, układamy na mozzarelli pomidorki, potem oliwki i dekorujemy. Jedną czarną oliwkę kroimy na małe kosteczki i układamy na pomidorki – kropeczki. Sos mieszamy z oliwą i polewamy wokół biedronek.  

SMACZNEGO!!!

Tulipanki




Składniki:
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki serka mascarpone (zamiennie można wykorzystać twarożek lub almette ze szczypiorkiem)
  • szczypta soli
  • pęczek szczypioru grubego


Wykonanie:
Twarożek mieszamy z kilkoma łodyżkami posiekanego szczypiorku.
Na talerzu rozkładamy szczypior, umyte pomidorki nacinamy na krzyż i troszkę rozszerzamy, łyżeczką nadziewamy serkiem ( nadmiar serka z pomidorków wycieramy ręcznikiem papierowym). Układamy na szczypiorku tworząc bukiet tulipanów. 

Smacznego!

Sałatka "biała"


Spróbujcie proszę pysznej sałatki..:)

Składniki:
  • 1 por ( tylko biała część)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dkg sera żółtego
  • 3-4 jajka
  • 1 majonez kielecki ”Społem”


Wykonanie:
Pora pokroić w cienkie paski, dodać kukurydzę, utarty ser na grubej tarce, i pokrojone jajka. Wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Naprawdę pyszna.

Smacznego !!!



Pszczółki



Składniki:
  • 5 jajek
  • 10 czarnych oliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • zielony szczypiorek
  • kilka plasterków świeżego ogórka
  • 2-3 liście zielonej sałaty


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na połówki. Na każdą połówkę jajka nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Oliwki pokroić w kółeczka. Układać na przemian kolorami, zakończyć końcówką oliwki i ułożyć na jajkach. Ze szczypiorku zrobić różki a skrzydełka z plasterka ogórka przekrojonego na cztery części. Ułożyć na zielonych liściach sałaty.

Smacznego !!!

Koreczki muchomorki :)



Składniki:
  • 1 opakowanie mini mozzarelli
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • kilka patyczków do szaszłyków
  • 1 łyżka sosu np. ogrodowego
  • 1 łyżka oleju lub oliwy


Wykonanie:

Pomidorki przekroić na połówki, sos połączyć z oliwą. Na patyczek nabijać pomidorka a potem mozzarellę po dwa muchomorki na jednym. Ułożyć na talerzu i polać sosem. 


Smacznego!!!